SannaLauslahti

Kaikki blogit puheenaiheesta Kilpailuyhteiskunta

Seuraavan hallituksen on tartuttava määrätietoisesti eriarvoisuuden torjumiseen

Ylistetty kilpailuyhteiskunta ja lapsenomainen usko vapaan markkinatalouden ylivoimaisuuteen yhteiskunnallisten ongelmien ratkaisijana, jakaa kansan selvästi voittajiin ja häviäjiin. Häviäjiä on vain enemmän. Olisi aika puuttua ongelmiin, ennen kuin ne räjähtävät käsiin.

Laillistettua orjatyövoimaa

Kilpailuyhteiskuntamme on näyttänyt todelliset kasvonsa. Maahamme on luotu kahdet työmarkkinat ja sen seurauksena erittäin huonosti palkatut työt vastapainoksi erittäin hyvin ansaitseville. Huonosti palkattuja töitä tekevät niin suomalaiset kuin ulkomaalaisetkin nurkumatta, koska muuta ei ole tarjolla. Monet joutuvat turvautumaan leipäjonoihin saadakseen jokapäiväisen leipänsä. Vaatteet haetaan kirpputoreilta tai käytetään muuten vanhoja, kierrätettyjä vaatteita. Uusista vaatteista ja ravintolailloista voi vain haaveilla.

Elämisen taistelua

Kasvua, tulosta, tehokkuutta, kilpailua. Nykyihminen on jatkuvan tehostamisen ja kilpailun orja. Jos yksi päämäärä on saavutettu, on aloitettava uusi ponnistus. Elämä on tauotonta kamppailua oikeudesta hyvinvointiin ja osallisuuteen. Aina on pyrittävä parhaimpaansa.

Sitä ei uskoisi, ellei itse näkisi: huimasti kehittyneen tiedon ja tekniikan tuloksena vaatimukset vain kovenevat, eivät vähene. Elintasovatsa pinkeästi pullollaankin ihmisen on jatkettava elämisen taisteluaan; mitä rikkaampi yhteiskunta, sitä enemmän on taisteltava.

Leikkausten luomista innovaatioista - eli ovatko ideat ilmaisia?

"Innovaatio" ja "innovatiivisuus" ovat sanoja joita on ylikäytetty melko ankarasti. Niillä on kuitenkin merkitystä kilpailukyvylle. Ja tällä on varmasti vaikutusta kun mietitään vaikka sitä miten yliopisto-opetuksesta leikkaaminen tulee vaikuttamaan. ; Yliopistojen leikkauksia on ajettu perinteisellä anti-intellektuaalilla linjalla. Siinä asenneilmapiirissä jossa puhutaan "päivystävistä dosenteista". (Ja muista vastaavista.)

Konservatiivinen syrjäytymiskäsitys

Amerikka on hyvin konservatiivinen ja porvarillisahdasmielinen maa. Olen miettinyt, että mitä me jenkeille nauretaan kun me ollaan itse ihan samanlaisia. Kuten jenkit niin mekin olemme markkinafundamentalistinen kilpailuyhteiskunta.

Markkinafundamentalismi on demokratian vastainen ideologia. Yhden asian selitysmallit ovat lähtökohtaisesti totalitaristisia eli demokratian vastaisia. Markkinadiktatuuri (eli kilpailuyhteiskunta) ei ole moniarvoinen yhteiskunta. Se tunnustaa arvon vain rahalla ja kilpailulla.

Joulusta, rakkaudesta ja tavarasta

 

Synnymme tähän maailmaan jokainen täysin alasti, vailla mitään muuta välitöntä tarvetta kuin rakkaus, lämpö ja ravinto. Me myös lähdemme täältä ilman mitään tavaraa tai omaisuutta. Mieti tätä hetki mielessäsi. Mieti mitä siinä välissä tapahtuu, että tulemme niin riippuvaiseksi tavarasta että se ohjaa elämäämme. 

 

Sosiaalityön ja elämänhallinnan "uusi ihminen"

Lainasin kirjastosta Klaus Härön ohjaaman elokuvan "Uusi ihminen". Se kertoo nuorten naisten työkodista, jonne päähenkilö (17-vuotias nuori nainen) huostaanotetaan. Tapahtumat sijoittuvat 1950-luvun alun Ruotsiin.


Alla on kuvakaappaus DVD:n takakannesta:

Ihmisluonnosta ja modernista elämästä.

Onko mahdoton ajatus,että veroja laskettaisiin, jotta tavallinen kansalainen saisi enemmän ostovoimaa? Onko mahdoton ajatus, että tällä tavoin valtio saisi lisää verotuloja kansalaisilta ja firmoilta? Onko mahdoton ajatus, että tästä tilanteesta selvittäisiin muutoin kuin leikkauksia tekemällä? Onko mahdoton ajatus, että osakkeenomistajat olisivat maltillisempia voittojensa kotiuttamisessa ja investoisivat sen sijaan enemmän yrityksiin ja sitä kautta työntekijöihin, joihin ovat sijoittaneet? Onko mahdollista,että ihmisille riittäisi vähempi luksus?

Kehitysehdotuksia tarjotulle yhteiskuntasopimukselle

Tällä viikolla taistellaan yhteiskuntasopimuksen aikaansaamiseksi, jossa työntekijäpuoli saa keppiä ja työnantajat porkkanaa. Työntekijäpuoli ei peräänny, koska saavutetuista eduista on vaikea luopua. Luotto työnantajapuoleen ei ole korkealla, koska osakkeenomistajien osingot ovat menneet työpaikkojen edelle. Varsinkin kun Suomeen syntyneistä uusista työpaikoista lähes kaikki syntyvät pk-yrityksiin. Työnantajapuoli tuskin suostuu parantamaan keskimääräisesti eurooppalaista heikompaa irtisanomissuojaamme, koska se luottaa porvarihallituksen tukeen.

Työtön tekee aina väärin

Laitan tämän kirjoitukseni myös tänne usariin:

Lähetin alla olevan kirjoitukseni seuraavaan Kansan ääneen

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä